Blog

Accountable: Je ziet hem bijna nooit maar hij is er altijd!

30 mei 2019 gepost door Arno Schilders RASCI Verantwoordelijkheden

Ik krijg nogal eens vragen over de rol 'Accountable' binnen het RASCI-model. Wanneer gebruiken we deze nu en wat is het verschil met degene die 'Responsible' is? Hoe komt het eigenlijk dat we de 'A' van accountable zo weinig terugzien in de RASCI-processen die jullie maken? In dit blog wil ik op die vragen reageren en duidelijkheid scheppen hoe wij hiermee omgaan.

 

Accountable (A) is degene die de kaders stelt en de juiste omgeving creeëert voor degene die verantwoordelijk (R) is. De 'A' geeft daarmee richting en stelt tijd en middelen beschikbaar zodat 'R' zijn werk goed kan doen. De 'A' is namelijk ook degene aan wie de 'R' verantwoording af moet leggen. Meestal pas achteraf, op verzoek, als er bijvoorbeeld iets anders is gelopen dan 'A' verwacht had of 'A' wil alsnog weten hoe iets is verlopen. Degene met de 'R' is verantwoordelijk voor de activiteiten of beslissingen die aan hem toegekend zijn en legt hierover dus verantwoording af aan degene met de 'A'.

 

'Accountable is als een goede Leidinggevende,
je ziet hem alleen als je hem echt nodig hebt!'

 

Dat hoeft overigens nog niet te betekenen dat de 'R' al het werk zelf doet. De betreffende taak kan namelijk aan iemand met een 'S' rol (van Support) gedelegeerd worden. Alleen de 'taak' wordt hierbij dus gedelegeerd en niet de 'verantwoordelijkheid'! In zo'n situatie blijft degene met de 'R' dus gewoon verantwoordelijk en deze dient er ook op toe te zien dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd. Indien de werkzaamheden niet correct worden uitgevoerd kun je daar de 'R' dus nog steeds op aanspreken en niet de 'S' want die gaf slechts ondersteuning bij de taak.

 

'Maar hoe komt het dan dat we de 'A' zo weinig terugzien in de RASCI-processen?'

 

Wij gaan uit van het principe dat we de 'A' alleen weergeven als het niet de direct leidinggevende van de 'R' is. Dus alleen de uitzonderingen leggen we vast omdat medewerkers toch al via het organisatieschema weten wie hun leidinggevende is. Dit scheelt praktisch gezien heel wat kolommen in het RASCI-model en maakt deze een stuk overzichtelijker. Het wordt namelijk pas interessant als je ergens voor verantwoordelijk bent en je moet daar aan een ander dan je direct leidinggevende verantwoording over afleggen. Doordat we allleen die nog expliciet vastleggen valt dit ook veel meer op!

Mail

Plaats een reactie